Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/c/5/c/scenarbelgium.be/httpd.www/plugins/system/easygoogleanalytics/easygoogleanalytics.php on line 87 Home

lijst pdf artikelen

* Scenar therapy usage when treating the facial nerve neuropathy

* 101+ uses for scenar

* Overview of diseases helped with Scenar

* results and statistics - Yuri Gorfinkel

* Scenar in Sports Medicine

* Scenar-therapy in Ischemic Stroke Rehabilitation

* Universal mechanisms of scenar-effect in oxidative stress

* Scenar chiropractic & osteopathy

* Posturography measures and efficacy of different physical treatments in somatic tinnitus

* Non-invasive interactive neurostimulation in the post-operative recovery of patients with a trochanteric fracture of the femur. ( a randomised, controlled trial)

Use of Noninvasive Interactive Neurostimulation to Improve Short-Term Recovery in Patients with Surgically Repaired Bimalleolar Ankle Fractures: A Prospective, (a randimosed, controlled trial)

Contemporary Management of Neuropathic Pain for the Primary Care Physician

* Non invasive interactive neurostimulation (interx®) elicits significantly greater physiological response than Tens : lymphocyte metabolism and cytokine production

* Non invasive interactive neurostimulation with interx device for the treatment of chronic intractable low back pain : a pilot study.

* interx therapie, a new approach te treating crps : a case history

 * interx Bruise Case Study

* An Abstract: Scientific research to examine the physiological effects of InterX Therapy in humans

* a list of scenar articles (invet)

* Scenar Wikichiro

* pain genie publications 

 

 

scenar voor dieren

Evenals voor mensen kan de scenar ingezet worden om dieren te behandelen.

Paarden, honden, katten,..., zijn erg gevoelig voor de werking van scenar, waarbij vaak de goede resultaten nog sneller merkbaar zijn dan bij de mensen. De impuls sterkte van de scenar wordt laag gehouden zodat er geen of nauwelijks iets gevoeld wordt van de prikkels die scenar ontwikkeld. vaak zien we dat het dier zich echt ontspant tijdens de behandeling en gaat slapen.

Heeft jou dier ook problemen waar niet onmiddelijk een oplossing voorhanden is of waarbij de oorzaak niet gekend is, of de geboden behandeling slaat niet aan...

Dan kun je overwegen een scenar behandeling te starten, vraag vrijblijvend inlichtingen.

wat is scoliose

scoliose 2

Scoliose: verkromming en verdraaiing van de ruggengraat

Het woord scoliose komt van het Griekse woord "skoliosis" en betekent ‘krom en gebogen’. Scoliose verwijst dan ook naar een ernstige driedimensionale verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. Bij deze aandoening maakt de wervelkolom een aanzienlijke kromming in de vorm van de letter S of soms een C en maakt hij een afwijkende kromming in het zijdelingse vlak.
De frontale kromming kan links en rechts van de wervelkolom, op alle niveaus in deze wervelzuil, optreden. In de meeste gevallen is de welving op meer dan één plaats aanwezig. Wanneer er een kromming in de onderrug ontstaat, komt er hogerop in de ruggengraat meestal een andere welving tot stand, die de asymmetrie wil compenseren.
Een normale, gezonde wervelkolom is geen rechte, maar heeft een aantal natuurlijke welvingen. De halswervels en lendenwervels buigen naar voren (lordose) en de borstwervels maken een bocht naar achteren (kyfose). Wanneer de kromming van de ruggengraat afwijkt van de natuurlijke kromming, spreken we van ‘houdingsverval’. Deze afwijkende welving is vaak met het blote oog zichtbaar wanneer de rug van de scoliose patiënt wordt onderzocht.

We gebruiken de benaming scoliose wanneer de frontale wervelkromming 10° of meer is. Dat betekent dat hoek tussen de meest schuinstaande wervels 10° of meer bedraagt. Naast deze kromming in het frontale vlak, heeft een scoliose patiënt ook een afwijking in het transversale (zijdelingse) vlak. Bij een scoliose patiënt zitten de uitsteeksels van de ruggenwervels niet op een rechte lijn – zoals bij een gezonde patiënt – maar draaien ze zoals de treden van een wenteltrap. Deze draaiende wervels kunnen een druk uitoefenen op de ribben, die zich ook draaien. Op deze manier kan een bochel aan de rug ontstaan. In sommige gevallen kunnen de gedraaide wervels ook op de longen drukken, waardoor de patiënt ademhalingsstoornissen ervaart. Bij scoliose past het lichaam zich aan om in balans te blijven. Vaak houden scoliose patiënten het hoofd schuin, staat één van de schouders hoger dan de andere of helt hun bekken naar links of naar rechts.
Scoliose komt vier maal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ontstaat gewoonlijk tijdens het groeiproces. Deze scoliose ontwikkelt zich doorgaans in het midden van of op het einde van het ‘kind zijn’ net voor de puberteit. Daarom wordt scoliose meestal voor het eerst zichtbaar in de puberteit.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een scoliose

 

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van een scoliose. Zowel aangeboren als erfelijke afwijkingen kunnen scoliose veroorzaken. Maar scoliose kan ook het resultaat zijn van langdurig slechte gewoontes of van een beenlengteverschil. In vele gevallen is de oorzaak ook onbekend.
Aangeboren afwijking In 20 tot 30 procent van de gevallen is scoliose aangeboren of is ze het gevolg van een aangeboren afwijking zoals chromosomale afwijkingen, verlammingen, spierziektes,… We spreken van een conginetale scoliose.
Erfelijke afwijking Scoliose is erfelijk. Wanneer iemand in de familie scoliose heeft, is de kans om scoliose te ontwikkelen beduidend hoger. Vooral kinderen van een moeder met scoliose maken meer kans om deze aandoening te krijgen.
Langdurig slechte gewoontes Een veelvoorkomende slechte gewoonte is het langdurig dragen van een rugzakje aan één schouder. Hierdoor kan de patiënt, na lange tijd, een onjuiste, kromme houding aannemen.
Verschil in beenlengte Door dit lengteverschil, gaat de patiënt zijn bekken kantelen, waardoor de wervelkolom zich buigt. Patiënten met een beenlengteverschil laten zich daarom best zo snel mogelijk aangepast (verhoogd) schoeisel aanmeten, zodat de wervelkolom mooi recht blijft.
Oorzaak onbekend In vele gevallen is de oorzaak van scoliose onbekend. Wanneer geen oorzaak gevonden wordt, wordt de term “ideopatische scoliose” gebruikt.
 

Leer meer over de scoliose klachten en scoliose symptomen

 

Over het algemeen ervaren scoliose patiënten weinig pijn in het gebied van de wervelkromming. Vooral bij jonge patiënten, is de scoliose vaak licht en veroorzaakt ze weinig of geen ongemakken. Wanneer de scoliose patiënt ouder wordt, verergert de kromming meestal en kunnen verschillende scoliose klachten ontstaan, waaronder pijn en vermoeidheid. De meeste klachten zijn het gevolg van compensatie van de kromming. De pijn kan dan ook op verschillende plaatsen optreden: de nek, het schoudergedeelte, de rug en onderrug. Sommige patiënten krijgen te maken met een chronische spierspanning. Ernstige vormen van scoliose kunnen, in een ver gevorderd stadium, ook tot chronische pijn, beschadiging van organen (bv. longen) en opvallende misvormingen leiden.
Naast de pijnlijke klachten, kan scoliose ook fysieke gevolgen hebben:
 • De ene schouder komt hoger te staan dan de andere;
 • De heup komt meer naar voren te staan;
 • Eén rughelft draait naar achteren;
 • Er ontstaat een bult op de rug (als gevolg van de rotatie van de wervelkolom);
 • De borstkas misvormt en tast hart- en/of longfuncties aan.
Sommige scoliose klachten of scoliose symptomen kunnen ingrijpende gevolgen hebben op het leven van de patiënt. Wanneer bijvoorbeeld het hart- en de longfuncties worden aangetast, kunnende de levenskansen van de patiënt afnemen. Bij heel ernstige vormen van scoliose, kan de patiënt hieraan overlijden.  Ook de mentale impact van een misvorming (bv. bult) als gevolg van scoliose mag niet worden onderschat. Sommige patiënten ervaren ernstige psychische problemen als gevolg van deze cosmetische verandering.
In de meeste gevallen neemt scoliose echter geen ernstige vormen aan. Om ernstige klachten te voorkomen, laten scoliose patiënten zich het best professioneel en op geregelde tijdstippen onderzoeken en begeleiden door hun therapeut. De therapeut kan een gepaste behandeling /oefentherapie voorstellen.
Scoliose bij kinderen
Hieronder vindt u enkele tips om scoliose vroegtijdig te herkennen bij kinderen. Deze tips zijn indicatief. Om een juiste diagnose te stellen, moet u steeds een arts raadplegen. Hij kan u de juiste behandeling voorstellen.
Hoe scoliose herkennen bij kinderen?
 1. Wanneer het kind rechtop staat, staan beide schouders op een verschillende hoogte;
 2. De heup van het kind helt naar links of naar rechts;
 3. Het hoofd van het kind staat niet recht op het lichaam, maar helt naar links of rechts;
 4. De ene broekspijp lijkt beduidend korter dan de andere;
 5. De ene schoenzool is beduidend sneller versleten dan de andere;
 6. Er is een verschil in reikwijdte van de linkse tegenover de rechtse arm.

Leer meer over de diagnose van Scoliose

Van alle diagnoses bij scoliose is het klinisch onderzoek de eerste stap. Tijdens dit onderzoek wordt de patiënt door de arts onderzocht. De patiënt wordt van boven tot beneden nagekeken. De arts kijkt naar de (a)symmetrie van de schouders, naar de zichtbare kromming(en) in de ruggengraat, naar de aanwezigheid van een bult, …

Wanneer de scoliose duidelijk aanwezig is of er een sterk vermoeden is van het bestaan ervan, volgt meestal een radiologisch onderzoek. Dit onderzoek gebeurt meestal via een CT-scan (ComputerTomografie). Met behulp van een röntgenfoto, krijgt men een nauwkeurig beeld van de kromming van de ruggengraat. Dankzij deze methode kan er bovendien ook een foto vertikaal van boven worden genomen, zodat het wentelen van de ruggengraat duidelijk zichtbaar wordt.
Daarnaast zal de geneesheer in vele gevallen een onderzoek uitvoeren naar symptomen van geassocieerde aandoeningen. Scoliose gaat vaak samen met andere (neurologische) ziektes. Ook deze stoornissen moeten vaak behandeld worden, alsook sommige symptomen ervan.

Publicaties

Scenar in de sport

reacties